România ar fi afectată în mai mică măsură decât alte ţări din regiune în cazul în care Rusia ar decide să întrerupă furnizarea de gaze, deoarece doar 25% din consumul intern provine din import, a afirmat, joi, premierul Victor Ponta, într-o conferință de presă, la Pitești.

România, faţă de alte ţări din regiune, care depind sută la sută de importul de gaze din Rusia, are o dependenţă scăzută. O medie de 25% din gazul pe care noi îl consumăm se importă din Rusia. Fiind o iarnă foarte caldă, acum avem rezervele necesare pentru o perioadă mai lungă de timp, însă evident că dacă vorbim de o situaţie, de o criză de săptămâni sau de luni, nu este niciun fel de pericol, nici pentru populaţie, nici pentru industrie” a spus Ponta.

Acesta a subliniat că, în cazul unei crize pe termen lung, România are capacitate de stocare, “dar producţia internă este singura soluţie”.

Dacă criza se prelungește, România trebuie să dezvolte capacitățile de producție internă, atât convenționale, prin OMV Petrom și Romgaz, off-shore – în principal prin Exxon, cât și gazele neconvenționale, aflate în prezent în faza de explorare, a completat premierul.