Peştele poate preveni apariţia astmului la bebeluşi dacă este introdus în dietă încă din primul an de viaţă. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, notează Daily Mail.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat fişele de sănătate şi dieta unui grup de peste 7.200 de copii, născuţi în perioada 2002-2006 în Rotterdam. După examinarea acestor fişe, experţii au constatat că din numărul total de voluntari 1.281 de copii au mâncat peşte în primele şase luni de viaţă, 5.498 au consumat în primul an de viaţă, iar pentru 431 nu li s-au inclus acest tip de carne în dietă până la vârsta de 1 an.

Concluzia experţilor de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam este susţinută de teorii precedente care spun că introducerea în regimul zilnic al a acizilor graşi, nutrienţi care se găsesc din abundenţă în carnea de peşte, ajută la prevenirea astmului.

În plus, oamenii de ştiinţă au monitorizat copiii implicaţi în studiu până la vârsta de 4 ani. La finalul acestei perioade s-a constatat că între 40 şi 45% dintre micuţii care nu au mâncat peşte în primul an de viaţă au înregistrat simptome de astm.

Mai mult, cercetările anterioare au arătat că dieta din viaţa intrauterină poate avea şi ea un rol în a scădea riscul de astm. Daily Mail scrie că femeile însărcinate care mănâncă peşte în timpul sarcinii prezintă un risc diminuat de a da naştere unui copil diagnosticat cu această afecţiune.

Astmul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cronice din lume, statisticile arătând că, la ora actuală, există în jur de 300 de milioane de persoane diagnosticate cu astm bronşic. În România, 5% din populaţie este afectată de astm, însă studiile arată că pacienţii nu sunt suficient informaţi despre boală şi nu au o relaţie bună cu medicul, ceea ce duce la un tratament deficitar.