Cel puțin 80 de persoane au fost ucise în operațiunea antiteroristă lansată de forțele algeriene la complexul pentru extracţia gazelor naturale In Amenas, în care și-au pierdut viața și doi cetățeni români.

O sursă din serviciile de securitate locale a declarat că printre victime se află 48 de ostatici algerieni și străini, precum și 32 de teroriști. Anterior, postul de televiziune local Al-Nahar a anunțat descoperirerea a 32 de cadavre în interiorul complexului In Amenas, a relatat RIA Novosti.

La 16 ianuarie, între 30 și 40 de combatanți, care ar fi membri ai Al-Qaida din Magrebul islamic, au atacat complexul In Amenas, luând ostatici sute de cetățeni străini și algerieni.

În urma operațiunii lansate de autoritățile algeriene, 685 de angajați alegerieni și 107 specialiști străini au fost eliberați. Militarii au arestat, de asemenea, șase atacatori. Potrivit presei străine, grupul de atacatori ar fi fost format din 11 tunisieni, șapte egipteni, cinci cetățeni din Mali, trei algerieni, dar și cetățeni din Canada, Nigeria și Mauritania.

Atacatorii au fost antrenați și conduși de liderul jihadist Mokhtar Belmokhtar, unul dintre liderii organizației al-Qaida din Magrebul islamic.

Sursa: NewsIn.