Alegerile anticipate din Italia, desfășurate duminică și luni, nu au dus la o victorie clară a unui partid, astfel că formarea unui guvern se anunță destul de dificilă.

După numărarea tuturor voturilor, cu excepția celor din diaspora, blocul de centru-stânga condus de Pier Luigi Bersani are cele mai multe mandate în Camera Inferioară. Blocul de centru-stânga are cele mai multe voturi la nivel național și în Senat, dar nu a reușit să obțină 158 de mandate, necesare pentru a avea o majoritate, astfel că la redistribuire coaliția lui Berlusconi va obține, cel mai probabil, mai multe locuri.

Coaliția lui Bersani are 29,54% în Camera Inferioară, la distanță mică de formațiunea lui Berlusconi, 29,18%.

O formațiune de protest condusă de actorul Beppe Grillo a câștigat un sfert din voturi, în timp ce coaliția condusă de premierul în exercițiu Mario Monti a obținut doar 10%.

Fostul premier Silvio Berlusconi a declarat că fiecare trebuie să se gândească la ce va face în continuare, dar a avertizat că trebuie evitate noi alegeri. El a mai spus că nu va face o coaliție cu blocul lui Monti, precizând că scorul slab obținut de premier arată că a pierdut din popularitate în urma măsurilor de austeritate aplicate.