Europarlamentarul PDL Monica Macovei declară că USL şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, acţionează în aceste zile pentru dezbinarea CSM punând în aplicare o strategie de subordonare a justiţiei după principiul „divide et impera”.

„Principiul după care acţionează în aceste zile USL pare să fie «divide et impera». Sau, mai exact: «dacă nu poţi să-i stăpâneşti, dezbină-i», iniţiat de ministrul Mona Pivniceru, şi susţinut de diverşi membri USL pe plan mediatic. Asistăm în ultimele zile la un atac sistematic asupra unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (…) Pare tot mai clar că cineva îşi doreşte subjugarea justiţiei, inclusiv a CSM, ca parte a sistemului, şi mă întreb cine are interesul să dezbine CSM? Cine are interesul să-i asmută unii împotriva altora pe judecători şi procurori? Eu văd un singur răspuns: aceasta este strategia USL pentru a-şi subordona justiţia”, afirmă Macovei, într-o declaraţie postată vineri pe blogul său.

Ea adaugă că USL şi Asociaţia Magistraţilor din România, care a fost condusă în trecut de ministrul Pivniceru, au început o „prigoană împotriva unor magistraţi”.

Ea argumentează că CSM a început să fie apreciată de Comisia Europeană, dar şi de Comisia de la Veneţia pentru rolul jucat în ultima perioadă de apărător la nivel public al independenţei justiţiei, iar judecătorii şi procurorii CSM sunt datori să nu compromită acest progres.

„Magistratii angajaţi în această luptă să reflecteze, înainte de a lua decizii, la efectele acţiunilor lor pe plan european, care se vor reflecta iîn raportul MCV. Evaluarea MCV depăşeşte graniţele ţării şi determină decizii ale Comisiei Europene şi ale Statelor Membre în raport cu credibilitatea şi independenţa magistraţilor din România; sau, implicit, lipsa acestora”, avertizează Macovei, care mai îndeamnă „judecătorii, procurorii şi întreaga societate să se opună acestui regres”.