Ministerul Afacerilor Interne a lansat luni în dezbatere publică proiectul pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, au anunţat reprezentanţii instituţiei.

Modificările vizează eliminarea normelor distincte pentru mopede, ca urmare a introducerii acestora în categoria autovehiculelor (AM). De asemenea, prin aceste modificări se urmăreşte armonizarea reglementărilor referitoare la categorii sau subcategorii de vehicule cu prevederile legale în vigoare referitoare la noile categorii de vehicule.

De asemenea, se modifică reglementarea privind posibilitatea efectuării cursurilor practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice înaintea împlinirii vârstei minime prevăzute pentru obţinerea permisului de conducere.

În plus, se recunoaşte competenţa conducătorilor auto care au absolvit cursurile unei unităţi de învăţământ preuniversitar autorizată sau acreditată pentru calificarea profesională de conducător auto, de a conduce pe teritoriul României vehicule din categoria C şi CE înaintea împlinirii vârstei de 21 de ani.

Proiectul de act normativ mai instituie o normă tranzitorie referitoare la situaţia candidaţilor care au fost declaraţi „admis” la proba teoretică, dar nu au finalizat încă examenul pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi a unei norme referitoare la situaţia candidaţilor la examenul pentru obţinerea permisului de conducere din categoria AM, care fac dovada că au absolvit un curs de legislaţie rutieră în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de autovehicule, anterior datei de 19 ianuarie 2013.

Pe lângă acestea, se simplifică procedura preschimbării permisului de conducere în cazul schimbării numelui, prin eliminarea obligaţiei de a prezenta pe lângă actul de identitate şi documentul care face dovada schimbării numelui.