Doar patru miniştri din guvernul condus de Victor Ponta nu vor intra în campania pentru alegerile parlamentare, programate pentru 9 decembrie, ceilalţi 17 miniştri urmând să candideze în colegii electorale din 14 judeţe.

Cele patru nume guvernamentale care vor rămâne în afara confruntării electorale sunt: Florin Georgescu, Mona Pivniceru, Leonard Orban şi Raed Arafat. Ceilalţi miniştri au optat să candideze pentru un mandat în Parlament în 14 judeţe din ţară, Bucureştiul fiind singurul care are trei miniştri-candidaţi.

Premierul Victor Ponta a decis să candideze pentru un post de deputat în colegiul 20 din judeţul Gorj, fiind acelaşi colegiu în care a concurat şi în 2008. La precedentul scrutin, Victor Ponta s-a clasat pe primul loc, obţinând cu puţin peste 50% în colegiul său. La alegerile din 9 decembrie, premierul îl poate avea drept contracandidat pe omul de televiziune Dan Diaconescu.

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, va candida pentru Parlament într-un colegiu din sectorul 6, aflându-se la prima încercare de a accede în forul legislativ. După ce Crin Antonescu a decis să candideze într-un colegiu din Sectorul 3, Dobriţoiu are şanse să fie propus pentru colegiul 11 Senat din Bucureşti. Varianta de rezervă este să candideze pentru un post de deputat,  tot în sectorul condus de liberalul Rareş Mănescu.

Ministrul de Interne, Mircea Duşa, îşi menţine colegiul din judeţul Harghita, candidând în zona Topliţa, într-un colegiu care îi permite să acceadă în Parlament. Duşa este deputat din 2004, între 2000 şi 2004 fiind prefectul judeţului. Recent, preşedintele PDL Harghita, a invitat-o pe Elena Udrea să candideze în colegiul din judeţ. “Nu mă tem de Elena Udrea”, a fost reacţia ministrului. Cum Elena Udrea va candida, cel mai probabil, într-un colegiu din judeţul Neamţ, şansele ministrului de Interne de a câştiga un nou mandat sunt ridicate.