Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din 7 martie până pe 15 martie au fost recoltate 1.335 de probe de lapte şi doar 67 de probe au fost pozitive. Din total de 785 de ferme verificate, numai la 34 de ferme au fost găsite nereguli.

„Timp de o săptămână au fost recoltate 1.335 de probe. Doar 67 de probe au fost găsite pozitive, cu o cantitate de aflatoxină peste limita admisă, ceea ce reprezintă 5% din numărul total de analize. Tot laptele a fost izolat şi distrus şi toate fermele vor începe să livreze laptele pentru consum. Produsele contaminate nu au ajuns pe raft, iar astăzi sunt sigure. Un produs din România nu a fost mai sigur ca acum. Peste 20 de milioane de români pot fi siguri că ceea ce consumă este bun ca să fie consumat”, a spus Daniel Constantin.

Vicepreşedintele ANSVA, Vladimir Mănăstireanu, a precizat că inspectorii sanitar-veterinari au verificat 785 de ferme, iar rezultate pozitive au fost găsite la 34.

„În urma controalelor, acolo unde am găsit rezultate pozitive am luat următoarelor măsuri: 47 de automate au fost închise temporar, 193 de tone de lapte au fost oprite de la procesare şi de la vânzare şi distruse, 104 tone de produse lactate au fost oprite în depozite şi distruse”, a spus Vladimir Mănăstireanu.

Acesta a precizat că şi alertele legate de carne de curcan, de vită şi de pasta de mici au fost soluţionate şi închise.

„În ceea ce priveşte alerta de piept de curcan de la un procesator din România, s-a dovedit că suspiciunea nu a fost fondată. În cazul pastei de mici a fost vorba de fraudă. Unitatea procesatoare din Prahova, unde au fost găsite nereguli, a fost închisă şi sancţionată. Acum, patronul este în atenţia organelor antifraudă.  Am închis şi alerta legată de conservele din carne de vită. Rezultatele de laborator au arătat ca procentul de substituire carne de vită cu carne de cal a fost de 1%. Doar procentul mai mare de 1% este considerat fraudă. Deci în acest caz nu a fost vorba de fraudă”, a mai spus Mănăstireanu.

Constantin a precizat că, în câteva zile, produsele de la acești fermieri și procesatori vor fi din nou bune pentru consum, fiind deja schimbate furajele pentru hrana vacilor.

De asemenea, ministrul a dat asigurări că produsele nu au ajus pe raft. „Preocuparea noastră constantă va rămâne de a recâștiga încrederea cetățeanului. Cetățeanul poate să aibă încrederea că niciodată un produs din România nu a fost mai sigur decât în prezent. Toate aceste analize au un câștigător sigur: consumatorul din România”, a subliniat ministrul.