Câteva mii de pelerini aşteaptă joi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, rândul credincioşilor întinzându-se pe o lungime de aproape doi kilometri, potrivit estimărilor jandarmilor.

Joi dimineaţă, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă într-o procesiune din incinta Catedralei Mitropolitane, fiind aşezată apoi într-un baldachin special amenajat în faţa lăcaşului de cult.

Sute de pelerini veniţi din întreaga ţară s-au aşezat la rând încă din cursul nopţii de miercuri spre joi, pentru a se închina la moaşte.

Potrivit jandarmilor, joi dimineaţă, la ora 9.30, rândul pelerinilor se întindea pe o lungime de aproape doi kilometri, câteva mii de persoane aşteptând la coadă.

În cursul acestei zile, la Catedrala Mitropolitană sunt aşteptaţi aproximativ 4.000 de credincioşi din localitatea ilfoveană Voluntari, aceştia plecând către Iaşi cu 70 de autocare puse la dispoziţie gratuit de primăria din localitate.

Sfânta Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, este sărbătorită de ortodocşi duminică, 14 octombrie, când în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfânta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor de ierarhi din ţară şi străinătate, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu PF Hristofor, Mitropolitul Cehiei şi Slovaciei.

Peste 200.000 de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să vină la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.