Ministrul britanic al afacerilor europene, David Lidington, a spus că poate asigura atât că de la 1 ianuarie 2014 vor fi ridicate restricţiile de muncă în Marea Britanie pentru români, dar şi că reforma care va limita accesul la sistemul de beneficii sociale nu îi va discrimina pe cetăţenii români.

„Am putut să îl asigur pe ministrul Corlăţean atât că vor fi ridicate restricţiile tranzitorii la sfârşitul lui 2013, dar şi că, la fel ca şi până acum, orice reformă guvernul va introduce privind cetăţenii UE, vor fi aplicate pe o bază strict nediscriminatorie. Nu se pune în mod categoric problema să fie individualizată o naţionalitate anume sau un anumit stat membru. Orice regulă trebuie să fie aplicată în mod egal tuturor”, a declarat Lidington, miercuri, după întrevederea cu oficialul român.

De asemenea, el a arătat că este natural ca reforma sistemului de beneficii sociale din ţara sa să vizeze reguli mai stricte de acces nu numai cetăţenii britanici, ci şi pe ceilalţi beneficiari veniţi din afara ţării.

Ministrul Corlăţean a spus că salută reconfirmarea primită din partea oficialului britanic privind ridicarea restricţiilor de muncă şi că Guvernul român respectă competenţa naţională a guvernului de la Londra de a aplica reforma accesului la sistemul de beneficii sociale, atâta vreme cât acesta îi vizează pe toţi cetăţenii europeni şi respectă şi cadrul normativ al UE.