În fiecare an, o insulă iese din apele Dunării și se bucură de lumina Soarelui timp de câteva luni, înainte să dispară din nou. Pe bună dreptate a fost poreclită Atlantykron, după numele taberei de vară care se ține aici în fiecare an.
Ciudata insulă, cunoscută sub numele Inelul de Piatră, nu este trecută pe nicio hartă. Fâșia de pământ se află pe brațul drept al Dunării, în dreptul ruinelor orașului antic Capidava.
Nu-i de mirare că acest fenomen inedit, deși explicabil prin variația debitului Dunării, i-a atras pe tinerii pasionați de Science-Fiction.
Aici, începând din anul 1989, un grup de tineri iubitori de astronomie și literatură se întâlnesc anual într-o tabără ecologică de studiu, numită Academia de Vară Atlantykron.

Tabăra durează 10 zile și se ține la începutul lunii august. Aproximativ 400 de oameni se mută practic aici, trăiesc în corturi și savurează viața în mijlocul naturii, însă regulile sunt stricte.
Apa potabilă și mâncarea sunt aduse cu barca, iar toaletele și dușurile sunt montate pe bacuri, fiind ecologice.
Totul este controlat cu strictețe de reprezentanții Ocolului Silvic, care verifică la finalul taberei dacă a lăsat cineva mizerie sau dacă a fost tăiat vreun copac.
La tabără pot participa tineri din intereaga lume, iar înscrierile trebuie făcute cu două luni în avans, contra unei taxe de participare de 60 de lei.
Anul acesta, tabăra a început pe data de 3 august, iar principalul subiect de dezbatere va fi sosirea robotului Curiosity pe planeta Marte.