Producătorul taiwanez de smartphone HTC şi grupul informatic american Apple Inc au anunţat soluţionarea disputelor privind patentele pe plan mondial şi semnarea unui acord de licenţă pe zece ani, care va extinde patentele actuale şi viitoare deţinute de cele două companii.
Apple, care a acuzat HTC de copierea pieselor care dau unicitate modelului iPhone, „va continua să se concentreze pe inovarea produselor”, a declarat Tim Cook, directorul general al companiei americane. Reprezentanţii HTC au acuzat Apple de încălcări de patente ce privesc tehnologia de telecomunicaţii wireless.

Peter Chou, directorul general al HTC, a declarat că înţelegerea cu Apple va permite companiei din Taiwan să se concentreze mai mult pe dezvoltarea unor produse inovatoare.

HTC a început să producă telefoane mobile sub propria marcă în 2006, iar în 2010 a devenit cel mai mare producător de smartphones care utilizează sistemul de operare Android din SUA cu o cotă de piaţă de 11,8%. La începutul acestui an însă, HTC a pierdut poziţia sa de top în SUA în favoarea rivalului sud-coreean Samsung.

Samsung Electronics Co şi Apple Inc. s-au menţinut pe primele două poziţii în topul producătorilor mondiali de smartphone în trimestrul al doilea, vânzând aproape jumătate din numărul telefoanelor inteligente livrate la nivel global, a anunţat recent firma de cercetare de piaţă International Data Corp (IDC).

În perioada aprilie-iunie 2012 au fost livrate 153,9 milioane de smartphones, faţă de 108,3 milioane în perioada similară din 2011, în condiţiile în care piaţa telefoniei mobile a înregistrat o creştere de doar 1% în ritm anual, la 406 milioane de unităţi.

Pe termen lung IDC se aşteaptă ca cererea pentru telefoane mobile şi smartphones să crească puternic în 2012 şi în anii următori, datorită rolului central pe care acestea îl ocupă în vieţile oamenilor. ‘Pentru mulţi utilizatori, telefonul mobil a devenit conexiunea esenţială în comunicarea cu alţi oameni şi cu lumea’, a declarat Ramon Llamas, cercetător la IDC.