Pe fiecare din cei 26 de membri ai guvernului pe care îi va anunţa astăzi premierul Ponta stă o povară de 500 milioane euro. Guvernul Ponta II, care va fi anunţat în curând, se va confrunta în anii următori cu rambursarea celor mai mari sume din împrumutul record de 19 mld. euro contractat de România de la finanţatorii externi, credit avizat în 2009 de guvernarea PDL-PSD.

Rambursarea împrumutului contractat de la FMI (13,5 miliarde de euro – principal şi dobânzi) se încheie în 2016, cele mai mari sume – reprezentând aproximativ 5 miliarde de euro/an – trebuind date înapoi în 2013 şi 2014.

Rambursarea împrumuturilor externe va creşte substanţial în următorii ani serviciul datoriei pentru guvern şi banca centrală, România fiind nevoită să dea înapoi atât finanţatorilor externi, cât şi investitorilor în bonduri circa 13 mld. euro, doar în 2013 şi 2014.

Cea mai mare parte a împrumutului contractat în 2009 de la FMI se rambursează din rezervele valutare ale BNR, nu de la buget, astfel că nu ar trebui să existe constrângeri legate de rambursare, dar slăbeşte poziţia valutară a României. Până acum rezervele valutare s-au menţinut peste 30 mld. euro şi ar fi de preferat să rămână la un nivel ridicat, având în vedere incertitudinile pieţelor financiare externe.