Moţiunea de cenzură iniţiată de PSD va fi dezbătută şi supusă la vot astăzi de plenul Parlamentului, de la ora 12:00.

Initulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, moţiunea este susținută și de partidele USR Plus și AUR. Pentru ca guvernul să cadă sunt necesare 234 de voturi „pentru”. PSD, USR Plus și AUR au împreună 280 de parlamentari, iar misiunea pare a fi una facilă.

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a anunțat că parlamentarii liberali vor participa la dezbaterea din Parlament a moţiunii de cenzură, dar nu vor vota.

Actualul prim-ministru a spus că o eventuală colaborare între PNL și USR Plus este exclusă, dacă partidul condus de Dacian Cioloș votează moțiunea PSD. „Dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea. După decizia de mâine o colaborare cu USR va fi imposibilă din partea PNL”, a spus Cîțu.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, dar și liderul deputaților USR Plus, Ionuț Moșteanu, au anunțat că senatorii şi deputaţii vor vota moţiunea de cenzură la vedere.

Dacă moţiunea va fi adoptată, Guvernul Cîțu este demis, iar Președintele Iohannis desemnează un prim-ministru interimar.

Dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă, PSD, AUR și USR Plus nu mai pot iniția o nouă moțiune de cenzură până în luna februaria, când începe prima sesiune parlamentară din 2022.