Semnatarii declaraţiei finale publicată în urma Conferinţei Permanente Maghiare (MAERT) desfăşurată marţi la Budapesta susţin acordarea dreptului de vot tuturor cetăţenilor etnici unguri care locuiesc în afara ţării. Toţi participanţii la conferinţă au semnat declaraţia, cu excepţia reprezentanţilor socialiştilor din opoziţie şi a Alianţei democrate ungare a Ucrainei (UMDSZ).

Documentul afirmă că şcolile primare, tranziţia de la grădiniţe la şcoli şi înscrierea în învăţământ ar trebui să fie ţinta unui program în 2013. Declaraţia face apel la organizaţiile membre MAERT să îşi actualizeze lista instituţilor şi a programelor de importanţă naţională şi notează că cea mai mare parte din susţinerea financiară disponibilă pentru etnicii unguri din afara graniţelor să fie distribuită conform acestor propuneri comunitare.

Premierul Viktor Orban a declarat în cadrul sesiunii că guvernul ungar are toate motivele să fie preocupat în legătură cu evoluţiile politice din România, dat fiind că, ani întregi, nu au existat mesaje politice de genul celor de acum.