Dezvoltatorul imobiliar care plănuia construcţia megaproiectului de la Casa Radio în Bucureşti se află în dificultate financiară, după ce agenţia Standard & Poor’s a redus ratingul creditelor corporate ale dezvoltatorului imobiliar Plaza Centers.

În urma problemelor financiare pe care compania le-a întâmpinat, agenţia de rating Standard & Poor’s a redus ratingul pentru creditele corporate ale companiei imobiliare. „Lichidităţile companiei cu sediul în Olanda s-au deteriorat până la un nivel pe care în considerăm slab, şi se află sub presiunea lipsei de lichidităţi a acţionarului majoritar, Elbit Imaging. Decizia companiei de a amâna vânzarea unor active a redus din flexibilitatea financiară a companiei, care depinde în mare parte de astfel de vânzări. De aceea, scădem ratingul Plaza Centers de la «B» la «B-» pentru creditele pe termen lung”, se arată în decizia agenţiei de rating, publicată la Bursa de la Londra, la sfârşitul anului trecut.

Dezvoltatorul Plaza Centers cu sediul în Olanda se află în spatele mega-proiectului imobiliar numit „Casa Radio – Dâmboviţa Center”. Acum şase ani, compania a semnat un acord cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru a realiza acest proiect. Totodată, compania a depus actele necesare pentru a obţine planul urbanistic de detaliu pentru construcţia unei clădiri de birouri de 50.000 metri pătraţi.

În prezent, Plaza Centers se află în negocieri pentru a-şi vinde unele active în valoare de 20 de milioane de euro, iar în 2013 dezvoltatorul intenţionează să mai vândă şi alte proprietăţi, tranzacţiile fiind estimate la 80 de milioane de euro. Însă, Standard & Poor’s nu are încredere că sunt sigure astfel de tranzacţii în 2013, iar fondurile necesare ar putea veni de-abia în 2014.

Plaza Centers este deţinută de Mordechay Zisser, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Israel prin firma Elbit Imaging, firmă care deţine pe piaţa locală şi hotelul Radisson Blu din Capitală.