Surse participante la şedinţa CSAT, din care Victor Ponta a plecat după aproximativ 40 de minute, au declarat că subiectul fierbinte pe care s-au contrat preşedintele şi premierul a fost subfinanţarea armatei.

Primul punct propus de Administraţia Prezidenţială pentru ordinea de zi a CSAT era „strategia pentru refacerea credibilităţii României”. Tema a fost eliminată, după ce premierul s-a arătat deranjat de includerea acesteia pe ordinea de zi.

La punctul numărul doi al şedinţei CSAT era „starea armatei  României”. La finalul discuţiilor pe marginea acestui punct, a izbucnit controversa între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta. Surse participante la întâlnire susţin că problema a constituit-o subfinanţarea sistemului de apărare. Premierul s-a ridicat şi a părăsit şedinţa, mandatându-l pe ministrul de Finanţe, Florin Georgescu, să-l înlocuiască.

La finalul şedinţei CSAT, în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale se precizează că „membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin”.

Mai mult, s-a decis ca la viitoarea şedinţă a CSAT, “Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia”.