Ministrul de externe, Titus Corlățean, a declarat marți că la 31 ianuarie va fi lansat grupul de lucru care se ocupă de chestiunea consulară și de vize, acțiunea ce va duce la implementarea unor măsuri concrete.

”În toamna anului trecut, noi am pus bazele unui mecanism, unui grup de lucru în task force-ul româno-american menit să implementeze declaraţia de Parteneriat Strategic, care conţine mai multe grupe de lucru. Un grup de lucru, în principal, care ne interesează pe tema asta, acel legat de chestiunea consulată şi de vize, pe 31 ianuarie, vom lansa activitatea acestui grup care are mai multe dimensiuni. Acest lucru ne va ajuta în implementarea anumitor măsuri concrete, într-o campanie de mai bună informare, mai ales în mediile, să spunem, oraşele mici, mijlocii şi în mediul rural, de acolo unde foarte mulţi cetăţeni români completează solicitări de viză on line şi nu ştiu să le completeze corect, şi asta duce la respingerea acestor solicitări”, a declarat șeful diplomației la RRA.

Problema vizelor a fost abordată marți de Titus Corlăţean și în cadrul întrevederii cu însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher.

Cu acest prilej, Titus Corlăţean a reiterat interesul deosebit al României pentru includerea în programul Visa Waiver și a salutat anunţul recent al autorităţilor americane cu privire la scăderea ratei de refuz al solicitărilor de viză din partea cetăţenilor români în anul fiscal 2011-2012 la 17%, ceea ce confirmă tendinţa descrescătoare din ultimii ani.