Coreea de Nord a anunţat miercuri că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană, la mai multe zile după ce a suspendat „telefonul roşu” între cele două guverne şi şi-a ameninţat rivalul şi pe aliatul american al acestuia cu un atac nuclear. Lideri nord-coreeni urmează să se reunească în zilele următoare pentru a decide asupra unor probleme „importante”, informează agenţia oficială nord-coreeană KCNA, care nu a precizat nici data şi nici natura subiectelor abordate, pe fondul unor tensiuni puternice în peninsulă.

„Începând din acest moment, toate comunicaţiile militare Nord-Sud sunt suspendate”, a declarate pentru agenţia de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA un înalt responsabil militar.

„Într-o situaţie în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie de menţinerea’ acestor comunicaţii, a adăugat acelaşi responsabil. Sistarea comunicaţiilor va rămâne în vigoare atât timp cât ‘acţiunile ostile şi anacronice (ale Sudului) vor continua”, a precizat el.

La jumătatea lunii martie, Nordul a întrerupt „telefonul roşu” dintre Phenian şi Seul, singurul mijloc de comunicare directă pentru situaţii de urgenţă, în lipsa relaţiilor diplomatice. Această linie, instalată iniţial în anul 1971, mai fusese suspendată în cinci rânduri de regimul comunist, ultima dată în 2010.