Autorităţile române semnalează că anumite industrii naţionale încearcă să profite de pe urma scandalului internaţional privind etichetarea cărnii de vită, prin demersurile de a convinge marii retaileri să cumpere carne de pe anumite pieţe, fără să mai importe din alte state europene, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, duminică, la Palatul Victoria.

„Mai există şi un alt motiv (în declanşarea scandalului privind etichetarea cărnii). Ştim cu toţii că pe piaţa din Europa, criza economică există încă. Sunt anumite industrii naţionale care încearcă să profite de pe urma acestui scandal în încercarea de a avea avantaje economice, de a convinge marii retaileri să cumpere de pe piaţa respectivă şi să nu mai importe din alte state europene. Este vorba de o miză economică uriaşă, iar autorităţile din România trebuie să protejeze producătorii, procesatorii şi consumatorii din România”, a afirmat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a convocat, duminică, o şedinţă a instituţiilor cu atribuţii în gestionarea crizei generate de etichetarea greşită a cărnii de vită, în scopul intensificării acţiunilor de prevenţie.

„Sunt mai multe instituţii implicate în acest proces, de a apăra reputaţia României la nivel internaţional. Trebuie să identificăm dacă se procedează la scară largă la schimbarea etichetei, trebuie să realizăm testări de ADN şi prezenţa fenibutazonei în produse. Scopul este de a asigura consumatorul că tot acest scandal nu este un atac la siguranţa, la securitatea alimentară. În tot acest scandal nu s-a pus problema de sănătate umană”, a spus Constantin.

Oficialul nu a exclus posibilitatea ca România să mai fie acuzată, pe nedrept, că etichetează greşit produsele din carne.

„Nu exclud ca în perioada următoare România să fie acuzată, arătată cu degetul pe nedrept, că are astfel de obiceiuri, să schimbe etichete pe teritoriul României. Rolul meu, ca ministru al Agriculturii, este de a apăra industria din domeniu. Ştim cu toţii eforturile pe care industria le-a făcut până în 1 ianuarie 2007, pentru aderarea la UE. Mai mult de jumătate din unităţi au fost închise pentru că nu respectau normele standardelor de calitate şi mai mult de jumătate au făcut investiţii pentru acestea. M-aş fi bucurat ca industria din domeniu să reacţioneze ceva mai prompt, să fie mai prezentă în a-şi apăra interesele. Sunt convins că vor fi mai activi în perioada următoare în a arăta dacă exista fisuri, probleme în industrie”, a adăugat Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a mai spus că implicarea unor firme româneşti nu s-a verificat în niciuna din cele trei situaţii de alertă la nivel european în scandalul etichetării greşite a cărnii de vită – din Marea Britanie, Germania şi Grecia, în care s-au vehiculat numele unor unităţi din România.

Daniel Constantin a mai spus că angajamentul guvernului este foarte ferm – cine greşeşte plăteşte! – şi, din fericire, pe piaţa internă a fost găsit un singur abuz, la o societate din Blaj, unde s-a intervenit prompt, iar autorizaţia firmei respective a fost suspendată până când poliţia va finaliza ancheta.