Comisia Europeană a decis deblocarea Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane și reluarea plăților pentru România, potrivit unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

„Ca urmare a rezultatelor pozitive înregistate în urma misiunii de audit a Comisiei Europene din perioada 29 ianuarie – 01 februarie 2013, reprezentanţii UE au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) şi reluarea plăţilor către România. În consecinţă, în zilele imediat următoare vor fi achitate cererile de rambursare în valoare de 148 milioane de euro, sumă la care vor fi aplicate corecţiile financiare temporare acceptate de partea română, în valoare de 25%”, se arată în comunicat.

Comisia Europeană a suspendat POS DRU la începutul lunii august 2012, ca urmare a deficienţelor identificate de partea comunitară pentru fondurile europene utilizate în perioada 2009 – 2011.

În cursul acestei an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru acest program operaţional în scopul ridicării corecţiilor financiare temporare de 25%.

Pe POS DRU au fost depuse aproape 10.400 de proiecte până la sfârşitul lunii ianuarie 2013. Valoarea fondurilor UE alocate pentru perioada 2007 – 2013 pentru acest program se ridică la 3,37 milioane de euro.