Cererea de petrol din Europa, aflată deja la minimul ultimilor 20 de ani după cinci ani de declin, va continua să scadă, influenţată de perspectivele economice nefavorabile, eficienţa energetică tot mai bună şi orientarea către surse alternative de energie.

Potivit estimărilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie, cererea de petrol din ţările mari şi dezvoltate ale Europei se va reduce în acest an, în timp ce alte regiuni, mai ales Asia, vor consemna o creştere solidă.

În timp ce consumul ţărilor europene membre ale Organizaţiei pentru Coperare şi Dezvoltare Economică va coborî cu 190.000 de barili pe zi în acest an, după un declin de 510.000 de barili pe zi anul trecut, Asia va înregistra un plus de peste 500.000 de barili pe zi. Orientul Mijlociu şi America Latină vor avea, de asemenea, rate „decente” de creştere, potrivit AIE.

Estimările pentru Europa ar putea fi revizuite pentru a reflecta un declin mai accentuat al cererii, în timp ce pentru alte regiuni o revizuire ar fi mai probabilă în sens pozitiv, a declarat Matt Parry, analist la AIE.

Consumul de petrol din Europa este la cel mai redus nivel începând cel puţin cu 1995 şi posibil chiar cu începutul anilor ’90, perioadă pentru care AIE nu dispune de datele necesare pentru comparaţie, a spus analistul.