Comisia Europeană a prezentat astăzi o nouă propunere pentru bugetul UE pe 2013, similară cu cea respinsă în urmă cu două săptămâni.

Noul proiect prevede angajamente de 151 miliarde de euro, comparativ cu cele de 150,9 miliarde de euro  din propunerea precedentă, şi cheltuieli de 137,8 miliarde de euro, comparativ proiectul iniţial de 137,9 miliarde de euro.

Şefii de stat şi de guvern din UE nu au reuşit vineri să ajungă la un acord privind cadrul financiar multianual pentru perioada  2014-2020, deoarece mai multe state contributoare nete, printre care Germania şi Marea Britanie, au cerut reduceri suplimentare de 30 de miliarde de euro în propunerea de compromis care prevedea angajamente de 973 de miliarde de euro şi cheltuieli de 940 de miliarde de euro pentru perioada respectivă.
Un nou summit va fi convocat la începutul lui 2013, însă data nu a fost fixată încă. Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy are posibilitatea să convoace un summit extraordinar pentru ianuarie sau să modifice ordinea de zi a summitului prevăzut a avea deja loc la 7 şi 8 februarie.