Autorităţile cehe au declarat luni că au descoperit carne de cal în chifteluţe etichetate ca fiind din carne de vită şi de porc destinate restaurantelor gigantului suedez de mobilă Ikea din Cehia.
Carne de cal a fost descoperită în pungi de un kilogram care conţineau chifteluţe congelate produse în Suedia şi expediate către Cehia pentru a fi puse în vânzare în magazine Ikea din această ţară, a informat Administraţia Veterinară cehă. În total, 760 de kilograme de chifteluţe au fost confiscate şi a fost blocată comercializarea lor.
Magazinele Ikea vând de asemenea produse alimentare tipic suedeze, între care aşa-numitele chifteluţe de carne Kottbullar.
Nu se ştie dacă Ikea a exportat acelaşi produs în alte ţări. Contactată, compania Ikea din Suedia nu a dorit să comenteze.

Anunţul privind Ikea a fost făcut luni în momentul în care miniştrii agriculturii din UE s-au reunit, luni, la Bruxelles, pentru a discuta în legătură cu scandalul etichetării frauduloase a cărnii de cal drept carne de vită, unele state cerând reguli mai stricte care vizează recâştigarea încrederii consumatorilor europeni.