Comisia Europeană (CE) a invitat joi statele membre să investească în tehnologii de vârf în vederea îmbunătăţirii trecerii frontierelor şi atragerii turiştilor, precum şi a oamenilor de afaceri în Uniunea Europeană (UE).

Două măsuri sunt preconizate pentru a face „inteligente” frontierele externe ale spaţiului Schengen, format din 22 din cele 27 de state membre UE şi cinci ţări asociate. Prima măsură prevede aplicarea unui program de înregistrare a călătorilor, în timp ce a doua vizează implementarea unui sistem de intrare şi ieşire.

Peste un miliard de euro ar fi necesari pentru a realiza investiţiile necesare. „Sunt investiţii grele într-o perioadă de austeritate bugetară”, a recunoscut Cecilia Malmström, comisar european pentru Afaceri Interne. „Dar vizitatorii străini au cheltuit 271 de miliarde de euro în timpul deplasărilor în UE, în 2011”, a subliniat ea.

Programul de înregistrare prevede eliberarea unei cartele computerizate ce le va permite călătorilor să treacă o barieră electronică în aeroporturile din ţările UE. „Trecerea frontierei se va putea efectua în câteva secunde”, a dat asigurări Malmström.

La rândul său, sistemul de intrare şi ieşire va acoperi o breşă în sistemul european, incapabil în prezent să urmărească mişcările străinilor intraţi cu viză şi plecările lor din UE.

Datele personale ale călătorilor vor fi păstrate timp de şase luni şi accesul la ele va fi „rezervat persoanelor responsabile de la frontiere”, a insistat Malmström. Subiectul este foarte sensibil pentru Parlamentul European (PE), care va trebui să îşi dea acordul.

Cecilia Malmström a recunoscut că, în cazul în care statele şi PE aprobă proiectul, vor fi necesari mai mulţi ani pentru a pune în practică măsurile privind frontierele inteligente.