Un anticiclon uriaş format desupra Siberiei, botezat de meteorologi cu un nume înfricoşător, e responsabil pentru fenomenele extreme ale acestei ierni – viscole şi geruri năprasnice.

Iarna aspră biciuieşte de câteva săptămâni regiuni întinse din Europa şi America de Nord, provocând deja moartea a sute de persoane. Acest bilanţ tragic arată că multă lume a fost luată prin surprindere – şi nu vorbim aici de autorităţi care, în mod tradiţional, sunt prinse nepregătite de sosirea iernii. Având în vedere data din calendar, nu momentul sosirii iernii e cel care surprinde, ci violenţa cu care s-au dezlănţuit fenomene extreme ca viscolele şi gerurile cumplite.

Meteorologii au căutat o explicaţie pentru această evoluţie a vremii şi au găsit rapid vinovatul: un anticiclon uriaş, extrem de puternic, care s-a format deasupra Siberiei şi Peninsulei Scandinave. Din cauza efectelor sale de mare amploare, anticiclonul (zonă de presiune atmosferică ridicată) a fost poreclit „Bestia Estului“. Ce face, de fapt, „Bestia Estului“? Pur şi simplu, fiind masiv şi foarte puternic, anticiclonul perturbă grav circulaţia atmosferică obişnuită de deasupra Europei, mai exact circulaţia curenţilor-jet…continuarea aici.