Guvernul de la Berlin a aprobat joi un proiect de mandat pentru Parlament referitor la desfăşurarea unor baterii de rachete sol-aer Patriot ale armatei germane în Turcia, la graniţa cu Siria, proiect ce prevede şi trimiterea în acest cadru a maximum 400 de militari.
În Germania, armata este sub controlul Parlamentului, care trebuie să se pronunţe în legătură cu toate angajamentele Berlinului în străinătate. În acest caz, guvernul german speră că proiectul va primi ”undă verde” între 12 şi 14 decembrie, precizează comunicatul.
Surse militare ale NATO afirmau că între 300 şi 400 de militari ar putea fi desfăşuraţi în Turcia în scopul de a asigura funcţionarea unui număr de patru-şase baterii care ar putea fi desfăşurate la Malatya, Diyarbakir şi Sanliurfa. Rachetele Patriot sunt capabile în câteva secunde să distrugă în zbor eventuale rachete provenite din Siria vecină. Dar ele ”nu pot servi în niciun caz la instaurarea sau supravegherea unei zone de excludere aeriană deasupra teritoriului sirian sau pentru alte acţiuni de tip ofensiv”, a subliniat Ministerul german al Apărării.