Concluziile cu care s-a întors Traian Băsescu de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cu comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding şi cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy sunt că la nivelul oficialilor europeni există „o cunoaştere perfectă a situaţiei din România”, iar clasa politică are „responsabilitatea de a repara ce s-a stricat în 3-6 iulie, anume credibilitatea României”.

„Norocul nostru este că avem o Comisie Europeană care vrea să ne ajute, nu să ne facă rău”, a explicat şeful statului în conferinţa de presă de la finalul vizitei. „Ar putea deveni extrem de severi în privinţa fondurilor europene”. Totuşi, şeful statului a avertizat: „Nu poţi să aştepţi bunăvoinţă continuă, când tu ai de făcut lucruri simple şi tot ceri derogări”.

Traian Băsescu a declarat că toţi cei trei oficiali europeni „au ridicat şi problema independenţei Justiţiei, luând notă de declaraţiile frecvente care s-au constituit în atacuri la adresa acesteia”. Inclusiv cazurile miniştrilor Laszlo Borbely (UDMR) şi Victor Paul Dobre (PNL), care nu pot fi anchetaţi de Parchet pentru că se opune Parlamentul, au apărut în discuţie. „A fost doar amintită problema, dar eu cunosc limbajul diplomatic. O să discut cu premierul Ponta să vedem cum o îndreptăm”. Preşedintele le-a declarat însă oficialilor europeni că „este convins că Justiţia îşi va consolida independenţa”.

După întâlnirea cu preşedintele Băsescu, un comunicat al preşedintelui Comisiei Europene a anunţat că Jose Barroso a făcut apel la toate forţele politice din România să acţioneze cu responsabilitate şi reţinere şi să se concentreze asupra nevoii de a restabili stabilitatea instituţională şi politică. Potrivit comunicatului, Barroso şi-a exprimat îngrijorarea faţă de evenimentele recente din România şi i-a transmis lui Băsescu că nu va fi făcut nici un compromis în ceea ce priveşte domnia legii, independenţa Justiţiei şi regulile constituţionale.