Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri că anul acesta Guvernul are o mare responsabilitate în „sabotarea agricultorului român”, făcând referire la faptul că agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit.

„Agricultura de succes nicăieri în lume, şi cu atât mai puţin în Europa, nu este o agricultură lăsată strict pe umerii agricultorilor. Având în vedere importanţa strategică, aceea de a da hrană cetăţenilor, a acestui sector, toate statele s-au implicat pozitiv şi în limita resurselor pentru a-i sprijini pe agricultori. (…) Vreau să ştiţi că îmi este cunoscută marea problemă a producătorilor agricoli, şi anume aceea că, deşi avem o producţie foarte mare, anul acesta agricultorii nu pot beneficia de certificatele de depozit. Ceea ce i-a obligat şi îi obligă să vândă acum producţia de grâu, în condiţia în care doar patru, cinci firme străine fac achiziţiile şi mă tem că le fac şi oarecum concertat, adică pare a fi un lucru de care să se ocupe puţin Consiliul Concurenţei”, a spus preşedintele, la ‘Ziua Cercetării Procera’, un eveniment pe teme agricole desfăşurat la Fundulea, judeţul Călăraşi.

În context, şeful statului s-a arătat „revoltat” de faptul că a văzut achiziţie de grâu cu aproximativ 147 de euro pe tonă vândută în Egipt cu 197 de euro pe tonă.

„Oare această cartelizare nu ar trebui observată şi de Guvern şi de Consiliul Concurenţei? 50 de euro diferenţă la tonă între achiziţie şi vânzare pe piaţa egipteană. Dar problema este legată, până la urmă, nu atât de cei care achiziţionează, chiar cartelizat fiind, dacă Guvernul ar fi făcut ce trebuie în favoarea agricultorilor. Ar fi fost cu totul alta capacitatea de negociere a producătorilor agricoli români, dacă Guvernul nu ar fi desfiinţat certificatele de depozit, ceea ce le-ar fi permis agricultorilor să meargă să îşi lase producţia în depozit pentru a forţa un preţ mai bun către toamnă, către iarnă”, a adăugat Băsescu.

Potrivit preşedintelui, Guvernul, neasigurând la fondul de garantare resursele necesare pentru emiterea certificatelor de depozit, i-a lăsat pe producătorii agricoli români ‘dezarmaţi’ în faţa achizitorilor de producţie agricolă.