Preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican.

„Domnul preşedintele Traian Băsescu a avut o discuţie cu vicepreşedintele SUA, domnul Joe Biden, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc de la Vatican. Domnul vicepreşedinte Joe Biden a reconfirmat că programul scutului antirachetă din România nu va fi afectat în niciun fel de noile decizii luate la Washington şi că programul va continua aşa cum a fost discutat cu autorităţile române. De altfel, domnul preşedinte Traian Băsescu a primit aceleaşi asigurări şi din partea secretarului de stat al SUA, domnul John Kerry, în cursul unei convorbiri telefonice de vinerea trecută, care a precedat anunţul oficial al Statelor Unite”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea.

Administraţia americană a anunţat, vinerea trecută, că va renunţa la o parte esenţială a sistemului său de apărare antirachetă din Europa. Secretarul de stat al Apărării, Chuck Hagel, a anunţat decizia SUA ca parte a unei restructurări globale a planurilor sale de apărare antirachetă care vizează contracararea rachetelor din Coreea de Nord şi Iran.