Președintele Traian Băsescu s-a întâlnit vineri la Palatul Cotroceni cu reprezentanți ai euroregiunii Siret-Prut-Nistru, președinți de consilii raionale din Republica Moldova și președinți de consilii județene din România.

La această întânire s-a discutat despre proiectele de modernizare a instituțiilor de învățământ din R. Moldova și importanța interconectării energetice.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, președintele Băsescu s-a interesat de stadiul transmiterii proiectelor de modernizare a instituțiilor de învățământ preșcolar și școlar din Republica Moldova care sunt finanțate de România.

„În cadrul întrevederii, s-a discutat și despre importanța proiectului de interconectare energetică, în special, a Gazoductului Iași-Ungheni, ca sursă alternativă pentru aprovizionarea cu gaz a Republicii Moldova”, se arată în comunicat.

Totodată, la această întâlnire s-a discutat și despre motivele pentru care cooperarea transfrontalieră este una dintre metodele cele mai eficiente de integrare în spațiul european.

Traian Băsescu le-a vorbit președinților de consilii raionale și județene despre importanța reprezentată de introducerea Republicii Moldova printre statele ale căror cetățeni vor putea circula fără viză în spațiul Schengen, decizie asumată, în această săptămână, la Bruxelles, prin semnarea de către reprezentanții Parlamentului European și ai președinției elene a Uniunii Europene a Regulamentului 539/2001, prin care se stabilește lista cetățenilor statelor terțe care nu au nevoie de viză pentru a circula în spațiul Schengen.