Comisia Europeană nu a primit niciun fel de comunicare din partea Guvernului britanic privind o eventuală menţinere a restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari, dar consideră că toate statele membre trebuie să respecte regulile, a declarat preşedintele CE, Jose Manuel Barroso.

„Nu am primit niciun fel de comunicare din partea Guvernului britanic pe această temă. Un singur lucru pot să spun, şi anume că toate statele membre trebuie să respecte regulile. Acesta este un principiu foarte important al Uniunii Europene”, a spus Barroso, într-o conferinţă de presă susţinută la Bruxelles.

In aceeaşi conferinţă, Premierul Victor Ponta a adăugat că România a apreciat întotodeauna rolul pozitiv al Comisiei în astfel de probleme, prin solicitarea respectării egalităţii de tratament, şi că va conta şi în continuare pe oficialii CE şi ai statelor membre privind respectarea angajamentelor aferente integrării României şi Bulgariei în Uniunea Europeană.

„Cred că cetăţenii români trebuie să ştie că avem drepturi şi obligaţii ca cetăţeni europeni şi că obligaţiile trebuie respectate, de asemenea şi drepturile trebuie respectate”, a spus Ponta.

Conform normelor UE, românii şi bulgarii vor avea de anul viitor aceleaşi drepturi de circulaţie şi muncă ca şi celelalte 25 de state europene.