Preşedintele american Barack Obama va lua cuvântul marţi, în prima zi a Adunării Generale a ONU, unde sunt aşteptaţi 120 de lideri ai planetei, care vor aborda mai multe dosare sensibile, cum ar fi Siria, Iran sau situaţia din nordul Mali.

În pofida blocajului din Consiliul de Securitate cu privire la Siria, din cauza opoziţiei Beijingului şi Moscovei în privinţa sancţiunilor împotriva Damascului, conflictului sirian ar trebui să fie discutat pe larg la lucrările Adunării Generale, la fel ca ambiţiile nucleare ale Iranului şi escaladarea violenţelor în lumea musulmană din cauza unui film islamofob.

La rândul său, preşedintele francez François Hollande, care se va afla pentru prima dată la tribuna ONU din New York după alegerile din 6 mai, ar urma să ceară mobilizarea unei forţe africane în Mali, care să ajute la combaterea islamiştilor înarmaţi ce controlează nordul ţării.

Contrar anilor precedenţi, Obama, care se va întoarce la Washington în cursul după-amiezii, nu va avea întrevederi bilaterale cu liderii lumii, această misiune fiindu-i încredinţată secretarului de Stat Hillary Clinton, prezentă toată săptămâna la New York.

Peste 120 de şefi de stat, premieri şi miniştri sunt aşteptaţi la New York, la cea de-a 67-a sesiune a Adunării Generale.