Prioritatea președinției ucrainene a OSCE, pentru anul 2013, este soluționarea conflictului transnistrean în baza ”integrităţii teritoriale şi suveranităţii Republicii Moldova”. Declarația îi aparține reprezentantului special al președintelui actual al OSCE pe problema conflictelor îngheţate.

Ucraina şi Rusia şi-au făcut cunoscută în mod repetat poziţia comună privind soluţionarea paşnică a conflictului din stânga Nistrului ,,în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale şi a acordării Transnistriei unui statut juridic special, precum şi a garantării drepturilor omului şi minorităţilor naţionale” în regiune, a declarat Deşiţa, într-un interviu acordat publicaţiei ucrainene Den.

Problema transnistreană este pentru Ucraina, potrivit acestuia, drept o prioritate în calitatea sa de preşedinte al OSCE.

Ministrul ucrainean de Externe, Leonid Kojara, urmează să efectueze în curând prima sa vizită în Republica Moldova atât în calitate de preşedinte în exerciţiu al OSCE, cât şi în cea de şef al diplomaţiei ucrainene, el fiind numit în funcţie înaintea Anului Nou. Conform programului vizitei, el se va afla la 21 ianuarie la Chişinău, iar în 22 ianuarie se va deplasa la Tiraspol.

Aceste declaraţii intervin în contextul în care ziarul rus Nezavisimaia Gazeta, citat de presa ucraineană, invoca miercuri existenţa unui nou plan de rezolvare a conflictului transnistrean, ce ar fi fost abordat cu o ocazia vizitei ministrului rus de externe Serghei Lavrov la începutul acestei săptămâni la Cernăuţi. Proiectul a fost propus de fostul preşedinte al Sovietului Suprem de la Tiraspol, Grigori Marakuţa, şi ar viza crearea unei zone economice libere, care să includă Transnistria şi regiunea ucraineană Odesa, ceea ce ar însemna de fapt trecerea Transnistriei la Ucraina.