Strategia ministrului Sănătăţii, Raed Arafat, include măsuri precum prioritatea la finanţare pentru spitalele regionale de urgenţă, valorificarea ambulatoriilor şi stoparea risipei de medicamente.
Raed Arafat subliniază că fondurile alocate spitalelor trebuie să fie gestionate mai atent şi suplimentate din alte surse decât fondul de asigurări. Astfel, în următorii ani, prioritate la finanţare vor avea spitalele regionale de urgenţă.

„Intenţia este să ne concentrăm pe dezvoltarea lor în următorii doi – trei ani, în loc să împrăştiem banii pe tot sistemul fără să simţim diferenţa. Cel puţin ne concentrăm pe anumite unităţi ca să ajungă la un nivel vizibil mai bun. S-au identificat unitaţile şi bineînţeles că primim solicitări de la spitale din oraşe mici ce consideră că sunt de nivel strategic. Sperăm să începem să vedem diferenţe în aceste unităţi”, a declarat, astăzi, Raed Arafat.

„Scurgerea” fondurilor este o altă problemă veche a sistemul sanitar. Arafat a dat exemplu prescrierea haotică a medicamentelor, fără a se ţine cont de indicaţia din prospect. „Unele dintre măsurile luate recent chiar de domnul Vasile Cepoi a fost limitarea indicaţiilor la anumite medicamente şi păstrarea indicaţiilor din prospect. Se cheltuia imens pe ele fără să fie pe indicaţie”, a mai conchis Arafat.