Ambalajele PET şi cele de aluminiu vor fi colectate în aparate speciale amplasate în marile lanţuri de magazine, iar cetăţenii care aduc aceste deşeuri vor primi vouchere de cinci bani pe unitate, pentru cumpărături.

Acordul voluntar privind prevenirea generării de deşeuri de ambalaje şi îmbunătăţirea colectării şi reciclării a fost semnat luni, la Ministerul Mediului, între reciclatori, retaileri şi minister, în prezenţa premierului Victor Ponta.

Din partea reciclatorilor a participat Constantin Damov, fondatorul Green Group, alături de vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) Delia Nica, cei doi semnând acordul cu ministrul Mediului, Rovana Plumb.

Acordul prevede că reciclatorul va achiziţiona şi va pune la dispoziţia retailerilor aparatele de colectare de PET-uri şi aluminiu, în timp ce retailerii vor acoperi valoarea voucherelor prin reduceri la cumpărăturile făcute în magazin.

La rândul său, Ministerul Mediului contribuie prin eliminarea taxei pe venit de 16 la sută pentru primirea deşeurilor din ambalaje returnate prin automate de colectare (Legea 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal) şi eliminarea taxei pentru dozele din aluminiu de trei la sută recuperate prin automate de colectare, conform articolului 9 alineatul 1, litera a din OUG 196/2005 privind Fondul pentru mediu).

Aparatele vor fi amplasate treptat, în funcţie de fiecare lanţ de magazine în parte şi de cât de repede încheie un acord cu reciclatorul, a explicat Nica.