Piaţa muncii din Marea Britanie este ameninţată de aproximativ 30 de milioane de români şi bulgari, odată cu apropierea anulării, în 2014, a restricţiilor care îi vizează, potrivit unor experţi numărul acestora urmând să fie mai mare ca al migranţilor polonezi în 2004.

Guvernul nu a anunţat oficial câţi români şi bulgari estimează că vor migra în Marea Britanie, dar unii critici ai acestuia afirmă că a subestimat cu mult numărul imigranţilor în 2004, scrie ziarul. Potrivit unor estimări neoficiale ar urma să sosească aproximativ 20.000 de persoane, însă, conform unor date de la Biroul Naţional britanic pentru Statistică, 600.000 de persoane munceau în 2011 în ţară, adaugă Sunday Mail.

Un raport realizat de Comitetul Consultativ pentru Migraţie al coaliţiei a subliniat asupra unor temeri potrivit cărora piaţa britanică a muncii se va confrunta cu efecte „adverse”. Aproximativ un milion de est-europeni s-au mutat în Marea Britanie în 2004, iar numărul anual al imigranţilor este de 40.000 pe an, potrivit lui Robert Rowthorn, un profesor de economie de la Cambridge University, citat de ziar.

Publicaţia citează totodată date potrivit cărora aproape 40.000 de români şi bulgari au migrat în 2011 în Marea Britanie, alăturându-se altor peste 130.000 care trăiau deja în această ţară. De asemenea, lacunele legislaţiei britanice ar permite ca 50.000 de est-europeni să poată obţine locuri de muncă în această ţară, în urma anulării restricţiilor, declarându-se muncitori „independenţi”, mai scrie săptămânalul citând altă publicaţie.