Habib Chawki Hamraoui, ambasadorul Algeriei, a respins luni acuzațiile autorităților române care au susținut că nu au fost informate la timp despre starea de sănătate a românului decedat la spital, în urma luării de ostatici de pe platforma petrolieră In Amenas.

Diplomatul a precizat că nu a fost ”o eroare de comunicare” din partea Algeriei și că autorităților române li s-a spus clar că există un mort și trei persoane eliberate. ”Le-am oferit toate informațiile la momentul oportun, pe măsură ce le-am primit”, a spus ambasadorul, prezent la întâlnirea anuală a președintelui Traian Băsescu cu șefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România.

”Nu văd ce ar avea de reproșat românii. În momentul în care se intervine într-o astfel de situație, nu se ține cont de naționalitate, ci de lege și de conștiință, indiferent că este vorba de algerieni, japonezi, români, francezi, toți sunt egali în astfel de situații, nimeni nu are prioritate. Carta drepurilor omului statuează o atitudine foarte clară împotriva discriminării. Nu avem nimic să ne reproșăm. Am acționat rapid într-o situație complexă, complicată și sensibilă. Trebuiau luate decizii în doar câteva minute. Trebuia să intervenim pentru a nu le permite teroriștilor să preia destinul lumii, luând ostatici, comițând acte ca acela de la In Amenas”, a precizat Habib Chawki Hamraoui.

Ambasadorul algerian a prezentat condoleanțe familiilor victimelor atacului terorist comis în sudul Algeriei. ”Vreau să spun că a fost o operațiune complexă, complicată. A fost un comando constituit din 30 de persoane de naționalitate algeriană și străină. Armata a fost obligată să intervină la momentul oportun pentru a-i elibera pe ostaticii algerieni și străini.
Aș vrea să-mi prezint condoleanțele, simpatia, și să mențin, să reafirm poziția Algeriei: nu negociem cu teroriștii și continuăm să luptăm împotriva terorismului în lume”, a mai spus Hamraoui.