luni, septembrie 16, 2024
AcasăActualitate 2Reacția DNSC în cazul fraudei online în numele TCE Ploiești. Cum putem...

Reacția DNSC în cazul fraudei online în numele TCE Ploiești. Cum putem evita fraudele? Recomandările DNSC

-

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis, miercuri, o avertizare cu privire la campania de fraudă online care s-a desfășurat în numele mai multor companii de transport în comun, printre care și TCE Ploiești

Atacatorii cibernetici au promovat o „super-ofertă” referitoare la un card de transport ce avea o valabilitate de 6 luni la un preț foarte mic, de aproximativ 12 lei.

Avertizarea DNSC cu privire la escrocii cibernetici

„Atacatorii se folosesc de conturi compromise sau generează unele noi, pentru a promova ‘oferte’ de nerefuzat ce au ca scop de fapt culegerea datelor de la potențialele victime. În acest caz, atacatorii creează pagini false în numele mai multor companii de transport în comun, din diverse orașe din România (Arad, Constanța, Brăila etc).

Campania frauduloasă în curs presupune promovarea unui card de transport valabil pe o perioadă îndelungată și la preț foarte mic, cu pretextul aniversării companiilor de transport. Mai mult, atacatorii publică și o serie de comentarii false la aceste postări, prin care să întărească veridicitatea ofertei și oferă o limită de timp sau de stoc, pentru a face potențialele victime să acționeze rapid, fără o minimă documentare.

Bineînțeles, acest card nu există în realitate, iar site-ul către care redirecționează reclamele sunt site-uri clonă, create special de atacatori pentru a fura datele bancare și de identificare ale utilizatorilor. În tot acest proces aceștia se folosesc și de elemente de identitate vizuală ale companiilor legitime, tot pentru a oferi un grad de credibilitate”, a anunțat DNSC.

Cum putem evita fraudele online?

  • Suntem atenți la denumirea paginii care publică reclama. Dacă aceasta nu corespunde cu o denumire a unei entități oficiale, sunt șanse mari să fie vorba de o fraudă. Verificăm alternativ și când a fost lansată pagina, câți urmăritori are și care este obiectul de activitate.
  • Dacă oferta este “prea bună pentru a fi adevărată”, acest lucru ar trebui să ne determine să fim cu atât mai sceptici și să verificăm dacă promoția este promovată și pe alte canale de comunicare ale companiei, spre exemplu pe site-ul oficial.
  • Dacă adresa link-ului pare a fi una ce nu corespunde unui canal oficial de comunicare al companiei în numele căruia se face oferta, trebuie să evităm neapărat accesarea lui și mai ales furnizarea de date.
  • După ce se fac aceste minime verificări, DNSC recomandă raportarea paginii și a postărilor pentru fraudă către rețeaua socială, apoi notificarea către DNSC a tentativei, pentru a investiga la rândul nostru și pentru a face demersurile necesare suspendării paginii de phishing și pentru emiterea unei avertizări dedicate celorlalți utilizatori.
  • Raportați paginile frauduloase către rețeaua socială și totodată raportați problema autorităților pentru investigare. Puteți face acest lucru apelând numărul național de urgență 1911, unde puteți vorbi cu un operator care vă va ghida pentru efectuarea pașilor necesari.
  • Așadar, NU faceți clic pe linkuri din astfel de oferte ‘prea bune ca să fie adevărate’. Folosiți o soluție de securitate (antivirus) pe toate dispozitivele și scanați acel link înainte de a da click.
  • Nu furnizați niciodată informații sensibile online înainte de a verifica securitatea și legitimitatea site-ului respectiv! Există soluții gratis online pentru acest lucru – VirusTotal.comScamAdviser.com, unde puteți obține imediat o analiză a site-ului și eventual un rating de securitate. Un antivirus vă poate ajuta în momente de neatenție.
  • Fiți atenți la mesajele care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență.
  • Dacă ați căzut victimă a unei astfel de tentative de fraudă:
  • Contactați imediat banca dumneavoastră, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs. Blocați acele instrumente de plată și generați altele, din moment ce datele respective sunt în posesia atacatorilor.
  • Dacă ați suferit deja o pagubă materială, depuneți o plângere la Poliție, fizic sau online ([email protected])
  • Antrenați-vă să identificați și să evitați tentativele de fraudă pe site-ul proiectului național de conștientizare sigurantaonline.ro

articole similare

articole recente