joi, septembrie 19, 2024
AcasăSănătateCafeaua decofeinizată este rea pentru tine?

Cafeaua decofeinizată este rea pentru tine?

-

Unii își fac griji că o substanță chimică folosită pentru a îndepărta cofeina din boabele de cafea poate crește riscul de cancer. Deci, cafeaua decofeinizată este rea pentru tine? Experții explică dacă ar trebui să fii îngrijorat.

Consumul de cafea este o componentă cheie a rutinei de dimineață a multor oameni deoarece este o combinație de energie și aromă.

Cu toate acestea, răsfățul cu o ceașcă de cafea poate aduce efecte nedorite. O băutură poate conține între 80 și 100 miligrame de cofeină, ceea ce poate provoca nervozitate, anxietate și insomnie.

Unii oameni se gândesc: „Vreau să pot să beau cafea după-amiază pentru că îmi place foarte mult gustul, dar nu vreau să stau treaz toată noaptea”, a spus Eric Brenner, directorul adjunct al Centrului pentru Cercetare și Educație în domeniul cafelei, de la Universitatea Texas A&M.

Cafeaua decofeinizată, în general lipsită de cel puțin 97% din cofeină, este o alternativă gustoasă. Dar, unele organizații de sănătate și-au exprimat îngrijorarea cu privire la o substanță chimică utilizată în procesul de decofeinizare deoarece poate crește riscul unor tipuri de cancer, conform New York Times.

Cum se decofeinizează cafeaua?

Există mai multe modalități de a face cafea decofeinizată, însă două metode comune folosesc substanțele chimice clorură de metilen sau acetat de etil pentru a extrage și a dizolva cofeina din boabele de cafea.

Într-una dintre metode boabele de cafea sunt puse în contact direct cu substanțele chimice. Se începe cu boabe de cafea verzi aburinde, neprăjite, pentru a le face să se umfle și să-și deschidă porii, a transmis Tonya Kuhl, directorul Departamentului de Inginerie Chimică, de la Universitatea din California, Davis.

Apoi, boabele sunt clătite în clorură de metilen sau acetat de etil pentru a-și îndepărta cofeina, a adăugat dr. Kuhl.

Boabele sunt aburite din nou și spălate pentru a îndepărta substanțele chimice reziduale, potrivit lui Eric Brenner, apoi sunt prăjite. Produsul final nu are gustul precum l-ar avea o ceașcă cafea obișnuită, dar „când este bine făcută, există foarte puține schimbări”, a spus dr. Kuhl.

Cafeaua decofeinizată este rea pentru tine?

Pe scurt, răspunsul este nu, spun experții, cel puțin nu în cantitatea la care ești expus.

Cu toate acestea, persoanele care sunt expuse la substanțe chimice precum clorura de metilen la niveluri mai ridicate – cum ar fi lucrătorii care o folosesc pentru a îndepărta vopseaua sau a degresa metalele – ar putea avea un risc crescut de cancer la ficat, ori la plămâni și leziuni ale sistemului nervos central.

În aprilie, Agenția pentru Protecția Mediului a finalizat o interdicție care interzice majoritatea utilizărilor de clorură de metilen. Cu toate acestea, substanța chimică poate fi folosită în continuare pentru decofeinizarea cafelei fiindcă alimentele și băuturile sunt reglementate de Food and Drug Administration, care a stabilit despre cafeaua decofeinizată că nu trebuie să conțină mai mult de 0,001% din substanța chimică.

Din acest lucru rezultă că ar fi imposibil să bei suficientă cafea decofeinizată pentru a te expune la niveluri periculoase de clorură de metilen, a spus dr. Kuhl, citat de New York Times.

Acetatul de etil, cealaltă substanță chimică folosită pentru decofeinizarea cafelei, nu merită nicio îngrijorare prea mare, susține Eric Brenner. Se găsește în mod natural în unele fructe, cum ar fi kiwi și guava și este folosit în produse precum lacul de unghii și cerneala pentru imprimantă. Nu există dovezi că poate crește riscul de cancer.

Cu toate acestea, expunerea la acetat de etil prin inhalare, ingerare sau contact cu pielea poate irita ochii, pielea sau gâtul, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Însă, substanța chimică nu reprezintă o amenințare pentru sănătate dacă este folosită în cafea, au transmis experții.

Odată ce boabele de cafea sunt decofeinizate, pot rămâne urme de substanțe chimice. După ce boabele sunt prăjite, substanțele chimice se evaporă aproape în întregime: boabele de cafea sunt de obicei prăjite la temperaturi cuprinse între 180 și 240 de grade Celsius, iar clorura de metilen și acetatul de etil fierb la aproximativ 40-77 de grade Celsius.

Nu există niciun pericol asociat cu consumul de cafea decofeinizată pentru sănătate, în opinia mea”, potrivit dr. Kuhl.

Este cafeaua fără chimicale o opțiune?

Dacă substanțele chimice reziduale din cafea încă te îngrijorează, există alternative, confirmă Eric Brenner. Unele mărci decofeinizează cafeaua prin procesul elvețian al apei, care, după cum sugerează și numele, folosește apă în loc de solvenți chimici potențial toxici, pentru a elimina cofeina din boabele de cafea.

Companiile utilizează procesul deoarece conține ingrediente care nu sunt toxice, unde cafeaua decofeinizată este „perfect sigură”, indiferent de modul în care a fost făcută, adaugă sursa menționată anterior.

Pentru a afla dacă boabele de cafea au fost decofeinizate în acest fel, uită-te la eticheta de pe pungă. Poate fi ștampilat un sticker pe care scrie „Procesul cu apă” sau „Decofeinizat cu apă elvețiană”.

Dacă, după ce ai citit eticheta, nu ești sigur cum a fost făcută cafeaua decofeinizată, poți verifica site-ul  brand-ului sau al companiei. „Nu este un secret mare”, a zis Eric Brenner. „Toate aceste informații sunt acolo”.

articole similare

articole recente