joi, septembrie 19, 2024
AcasăActualitate 2Mihai Polițeanu, despre subvenția la apă și căldură: „Va fi la un...

Mihai Polițeanu, despre subvenția la apă și căldură: „Va fi la un nivel realist și sustenabil”

-

Mihai Polițeanu, primarul ales al Ploieștiului, a transmis un mesaj privind situația termoficării din municipiu. Potrivit celor spuse de acesta, subvenția la apă caldă și căldură în 2024-2025, va fi mai mică decât până acum.

Mihai Polițeanu a transmis pe pagina sa de Facebook că printre prioritățile sale pentru termoficare se numără contractarea unui împrumut pentru plătirea gazelor pentru sezonul rece 2024-2025 și revenirea la producerea de energie electrică în sistem de cogenerare, care astăzi este stopată după ce turbina a crăpat, în urmă cu aproximativ 4 luni.

Viitorul edil a menționat că va reintroduce subvenția la gigacalorie, „la un nivel realist și sustenabil”.

„Subvenția pentru căldură în Ploiești, pe departe cea mai mare din țară, este o mare minciună generată de populism și lașitatea politicienilor. Ea nu a fost plătită pentru că Primăria Ploiești nu are atâția bani și nu o poate susține la nivelul actual. Ne-am încălzit pe datorie în ultimii cinci ani, datorie pe care tot noi trebuie să o plăătim. Trebuie să ieșim din minciună, altfel sistemul de termoificare în Ploiești va intra în colpas!”, a scris Polițeanu.

Polițeanu a inventariat datoriile din sistem pe care le au Termo Ploiești și Primăria Ploiești. Acestea se ridică la aproape 50 de milioane de euro.

  • 84 de milioane de lei către Termo Ploiești (facturi emise și neplătite);
  • 56 de milioane de lei către Veolia (fostul operator), plată eșalonată până în septembrie 2025. Datoria inițială a fost de 82 de milioane, din care s-au plătit circa 26 de milioane;
  • 50 de milioane pentru certificate de emisii CO2, care trebuie plătite în perioada ianuarie-aprilie 2025 (Termo);
  • 14 milioane către Eximbank, cu termen de plată 31 mai 2024, eșalonată până pe 16 decembrie (Termo);
  • 24 de milioane către Primăria Ploiești (Termo);

„La aceste datorii se vor adăuga între 50 și 80 de milioane de lei la final de an pentru a plăti stocul de gaze și a avea căldură în Ploiești. Banii vor trebui împrumutați de la bancă”, a mai precizat Mihai Polițeanu.

Mihai Polițeanu își va începe mandatul la Primăria Ploiești la finalul lunii octombrie.

articole similare

articole recente