joi, septembrie 19, 2024
AcasăActualitate 2USR a depus proiectul de lege care prevede instalarea obligatorie în spitale...

USR a depus proiectul de lege care prevede instalarea obligatorie în spitale a butoanelor de panică şi a camerelor video

-

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, marți, proiectul de lege prin care toate spitalele de stat și private vor fi obligate să instaleze camere de supraveghere în secțiile ATI, UPU și sălile de operații, dar și butoane de panică în saloane.

Proiectul USR modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății în sensul introducerii obligației, pentru toate unitățile sanitare de stat și private, caarre oferă servicii de internare, de a instala și a menține în stare de funcționare butoane de panică în fiecare salon pentru internarea pacienților.

Ce prevede proiectul USR?

„Unităţile sanitare vor fi obligate să asigure personalului medical şi auxiliar instruirea periodică în privinţa utilizării sistemului de panică, precum şi să realizeze simulări pentru testarea eficienţei acestuia. Neîndeplinirea obligaţiei privind butoanele de panică ar urma să fie sancţionată cu amendă între 20.000 lei şi 100.000 lei, în funcţie de gravitatea faptei şi de numărul de paturi neconforme”, anunţă USR, conform news.ro

Proiectul USR mai prevede ca toate unitățile sanitare de stat și private care dețin secții de terapie intensivă (ATI), unități de primiri urgențe (UPU) sau compartimente de urgențe să fie obligate să instaleze și să mențină în stare de funcționare în aceste zone sisteme de supraveghere video.

„Camerele video vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităţilor medicale, fără a compromite intimitatea pacienţilor, iar înregistrările video vor fi stocate minimum 30 de zile, exclusiv pentru monitorizarea calităţii actului medical, investigarea unor eventuale incidente sau asigurarea securităţii pacienţilor şi a personalului medical. Nerespectarea prevederilor privind instalarea de sisteme de supraveghere ar urma să fie sancţionată cu amenzi între 50.000 lei şi 200.000 lei”, prevede propunerea legislativă.

Proiectul de lege vine la un an după moartea unei tinere însărcinate, într-o maternitate din Botoșani

„Zilele acestea, s-a împlinit un an de la moartea Alexandrei, tânăra care a murit după ce a strigat o noapte întreagă, într-o maternitate din Botoşani, să fie salvată şi nu a auzit-o nimeni. Nu avea un buton de panică să o ajute. Proiectul pe care l-am depus va ajuta ca astfel de cazuri să nu se mai întâmple. De asemenea, camerele video de supraveghere pe care spitalele vor fi obligate să le instaleze vor ajuta inclusiv la siguranţa personalului medico-sanitar şi pentru ca pacienţii să-şi recâştige încrederea în medici.

Mi se pare regretabil că aceste camere nu au fost prevăzute în criteriile de acreditare ale Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate. Ele reprezintă un mijloc obiectiv de măsurare a calităţii actului medical şi de supraveghere a acestuia, există în toate ţările civilizate”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, conform sursei citate anterior.

articole similare

articole recente