duminică, septembrie 29, 2024
AcasăActualitate 2Ce medicamente îi pot lăsa pe șoferi fără permis? Substanțele pot da...

Ce medicamente îi pot lăsa pe șoferi fără permis? Substanțele pot da rezultat pozitiv la testul antidrog

-

Șoferii români riscă să rămână fără permisul auto dacă au luat anumite medicamente și apoi s-au urcat la volan, ulterior fiind testați în trafic cu testul antidrog, scrie Digi24.

Testele rapide efectuate de polițiștii rutieri în trafic pot depista mai multe substanțe din compoziția medicamentelor care apoi pot oferi un rezultat pozitiv la DrugTest.

Cum poți recunoaște medicamentele pe care nu ar trebui să le iei înainte de a te urca la volan?

Medicamentele sau suplimentele alimentare care nu sunt indicate șoferilor au inscripționate pe ambalaj un triunghi cu laturi roșii, iar în centru au un semn de exclamație de culoare neagră. Pe ambalaj, semnul este încadrat întrun pătrat de culoare albă.

Lista medicamentelor ale căror substanțe din compoziție pot ieși pozitiv la DrugTest

  • Medicamentele analgezice
  • Medicamentele utilizate pentru tratarea anxietății, insomniei și spasmelor musculare
  • Medicamentele pentru tratarea depresiei și tulburărilor afective
  • Medicamentele pentru ADHD
  • Picăturile sau spray-urile pentru decongestionarea nasului
  • Medicamentele antihistaminice și decongestionate
  • Medicamentele pentru răceală și tuse

„Oamenii nu ar trebui să se gândească la ce tratamente să ia ori să evite pentru a ieși pozitiv sau negativ la DrugTest, cât timp, obiectiv, acele substanțe sunt inofensive, ori sunt necesare pentru a-și desfășura viața. Evident, vorbim de orice medicamentație pentru care nu există o interdicție legală de a șofa.

Tocmai, oamenii ar trebui să continue să ia tratamente așa cum le recomandă medicul, dacă vorbim de cele prescriptibile, ori pe baza prospectului, dacă vorbim de medicamente disponibile fără rețetă.

Testul folosit de Poliție poate da rezultate false pentru întreaga gamă de medicamente „banale”, gamă consumată de milioane de români anual, printre care paracetamol, ibuprofen, pseudoefedrină (picături de nas).

Legat de medicamentele care nu sunt accesibile fără rețetă ori în context medical, drug-testul depistează tot: de la miile de anestezii efectuate zilnic în spitale, la tratamente de care oamenii au nevoie tocmai ca să poată să conducă (de exemplu amfetamine pentru gestionarea ADHD – și a diabetului).

Mesajul important este să nu ne ghidăm sănătatea după ce depistează sau nu depistează testele, ci după ce ne spune medicul”, a declarat Vlad Zaha, criminolog specializat în politicile publice din domeniul drogurilor și criminologie publică intervenționistă pentru Digi24.

articole similare

articole recente