Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, a anunţat luni că formaţiunea politică pe care o conduce va face o coaliţie în Parlament cu Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi Partidul Liberal (PL), în vederea formării unei majorităţi parlamentare şi a unui noi guvern, relatează Agerpres.

PLDM va face coaliţie cu PDM şi PL. Noi am început să discutăm. Am discutat şi cu domnul Marian Lupu (preşedintele PDM – n.r.) şi cu domnul Mihai Ghimpu (preşedinte PL – n.r.). Timpul este foarte scurt şi trebuie administrat eficient. Un răspuns clar către oameni trebuie să vină în zilele următoare”, a afirmat Filat.

El a subliniat că PLDM va participa negocierile cu partenerii săi proeuropeni fără a negocia funcţii şi fără a pune condiţii, însă a spus că aderarea Moldovei la Uniunea Europeană nu este negociabilă.

Ceea ce nu este negociabil pentru PLDM şi lucrul acesta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: Noi nu vom negocia integrarea europeană a Republicii Moldova. Noi nu vom negocia viitorul european al ţării noastre. (…) Noi avem o experienţă de muncă în comun. Ne ştim foarte bine şi cred că această cunoaştere reciprocă ne permite să nu mai pierdem foarte mult timp cu tatonări şi să ne concentrăm încă o dată asupra substanţei şi să oferim o guvernare cât mai grabnic ţării”, a precizat liderul PLDM.

Vlad Filat a declarat că nu este mulţumit de rezultatul obţinut la alegerile parlamentare de PLDM, însă consideră că este un rezultat „onorabil„, constituind „scheletul pentru o coaliţie de guvernare proeuropeană„.

Rezultatele preliminare ale alegerilor parlamentare de duminică arată că PLDM a obţinut 19,46% din voturile electoratului, PDM 15,78%, iar PL 9,36%.