Peste 38% din populația Uniunii Europene cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani are un diagnostic psihiatric, iar în România nu există date epidemiologice, însă una din trei persoane suferă de o afecțiune psihică, afirmă prof.univ.dr.Tudor Udriștoiu, șeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, într-un interviu acordat Agerpres.

Tudor Udriștoiu, șeful Clinicii de Psihiatrie din Craiova, a spus că date epidemiologice pentru România nu există încă.

„Avem niște studii izolate care nu pot fi încadrate într-un nivel de prevalență, adică ponderea pacienților, global sau cu anumite suferințe, în populația totală. Dar pot să vă spun că în Uniunea Europeană plus cele trei țări — Elveția, Norvegia, Islanda, în 2005 prevalența bolilor psihice, deci pacienți cu diagnostic, era de 27,4% din populația generală, iar în 2011, prin includerea și a altor diagnostice care nu au fost incluse prima dată, prevalența a ajuns la 38,2%. Acestea sunt date oficiale publicate. Noi am făcut un studiu la Craiova în 1979-1980 și ne-au ieșit atunci 18% cu diagnostic și 15% cu tulburări psihice izolate, deci și atunci totalul era de o treime persoane cu probleme. Asta era în 1980, dar în 2011 38,2% din populație posedă un diagnostic psihiatric. Oricum, cei care se ocupă de multă vreme de epidemiologie psihiatrică au susținut că una din trei persoane ar trebui să beneficieze, să aibă posibilitatea să beneficieze, de un ajutor psihiatric de specialitate”, a explicat medicul Tudor Udriștoiu, scrie agerpres.ro.

„Totdeauna, și este fapt recunoscut, chiar dacă știința noastră nu le știe pe toate, o boală survine pe o vulnerabilitate a individului. Pe această vulnerabilitate, fragilitate, un fel de călcâiul lui Ahile, intervin tot felul de factori — educaționali, de mediu, sociali, economici, de relații interumane mai directe decât mediul social — care atunci când pică, așa ca la bingo sau la jocurile mecanice, când se potrivesc cu vulnerabilitatea, declanșează o boală mai mică sau mai mare”, a mai spus medicul.