Guvernul îşi propune să atragă investiţii de minimum 10 miliarde de euro şi să creeze 50.000 de noi locuri de muncă până la sfârşitul acestui an.

Datele sunt prezentate în „Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă” prezentat joi de premierul Victor Ponta.

„Planul Naţional de Investiţii este în plină desfăşurare. Etapa întâi a constat în consolidarea macroeconomică. Am ieşit din procedura de deficit excesiv, am păstrat într-un an dificil obiectivul de a reduce deficitul sub 3% din PIB. În acelaşi timp am aplicat măsuri de dreptate socială prin deciziile privind salariile bugetarilor şi pensiilor”, a declarat premierul Victor Ponta.

Prima etapă a Planului Naţional de Investiţii Strategice este consolidarea macroeconomică (iesire din procedura de deficit excesiv – dupa 2007, deficit mai mic de 3%), luarea de masuri de dreptate sociala, reluarea cresterii economice (iesire din recesiune) şi oprirea risipei din banii publici, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Etapa a doua constă în obţinerea de stabilitate economica si politica, deblocarea programelor operationale, relansarea luptei anti-evaziune (reforma ANAF) şi reforma salarizarii administratiei, iar cea de-a treia vizează relansarea relatiilor politice si economice externe (Europa, Asia) – atragerea de investitii de 10 miliarde de euro si crearea de minim 50.000 de noi locuri de munca pana la finalul anului.

Executivul a identificat cinci domenii strategice asupra cărora se va concentra, şi anume energia, resursele minerale, agricultura, industria şi infrastructura.

În perioada următoare se va investi strategic în domeniul energetic (creşterea independenţei energetice, scăderea preţului la factura de energie), al resurselor minerale (descoperirea de noi resurse, noi proiecte cu standarde ridicate de mediu), în agricultură (dezvoltare rurală, plăţi agricultori, investiţii pentru fermieri), industrie (competitivitate mai mare, domenii de excelenţă: auto, IT, comunicaţii, parcuri industriale, parcuri industriale şi sprijin IMM) şi infrastructură (infrastructură rutieră, infrastructură feroviară).