Liderii europeni s-au reunit joi pentru a evalua gradul de flexibilitate necesar în stabilizarea balanţelor bugetare pentru relansarea creşterii economice şi crearea locurilor de muncă, mai ales pentru tineri, pe fondul contestării sociale a austerităţii.

Pentru prima dată în multă vreme, cei 27 de lideri de stat şi guvern nu au fost sub presiunea crizei financiare, ceea ce a permis ca discuţia lor să ia o dimensiune politică, însă fără a ajunge la o decizie concretă.

Scopul era „a defini în ce constă” echilibrul dintre consolidarea bugetară şi creştere, a explicat înainte de reuniune un diplomat european, cu cele două tabere, pe de o parte „tabăra austerităţii” condusă de Germania şi cancelarul conservator Angela Merkel, iar pe de cealaltă parte cea a flexibilităţii cu Franţa şi preşedintele său socialist Francois Hollande.

În final, preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a salutat discuţiile „liniştite şi intense”.

Fidelă poziţiei sale, cancelarul Angela Merkel a subliniat că „consolidarea financiară, reformele structurale şi creşterea nu sunt incompatibile, ci merg mână în mână”.

Această reuniune a avut de altfel loc pe fondul tensiunilor sociale şi politice, în special în statele cele mai lovite de criză, unde Europa se află în banca acuzaţilor.

În concluziile sale, summitul solicită statelor UE să implementeze rapid acordul obţinut în februarie la nivel european pentru ca fiecărui tânăr aflat în şomaj să i se ofere un loc de muncă sau un curs de formare profesională.