Trezoreria Statelor Unite a criticat în termeni duri politicile economice ale Germaniei, despre care afirmă că afectează recupererea atât în Europa, cât şi la nivel global, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

În raportul semianual privind piaţa valutară, Trezoreria SUA a identificat modelul Germaniei de creştere economică bazat pe export ca factor major responsabil de recuperarea lentă a zonei euro. SUA au plasat Germania înaintea Chinei, o ţintă tradiţională, şi Japoniei în secţiunea de concluzii a raportului.

Statele Unite înregistrează o creştere slabă şi s-au confruntat cu nemulţumirea unor ţări în privinţa încercărilor de a-şi revitaliza economia, inclusiv prin lichidităţile masive introduse de Rezerva Federală în sistemul financiar. SUA au fost criticate şi pentru impactul global negativ al blocajului politic care a cauzat oprirea parţială a activităţii statului şi creşterea limitei de îndatorare doar în ultimul moment.

Raportul Trezoreriei critică cele mai mari trei economii din lume după SUA.

Concentrarea pe Germania reprezintă o schimbare surprinzătoare în angajamentul economic al administraţiei americane cu unul dintre cei mai importanţi aliaţi, notează cotidianul american. Încă din primele faze ale crizei din zona euro, oficialii americani au evitat să critice public Germania, având în vedere rolul esenţial al acesteia în menţinerea intactă a zonei euro.

Preşedintele Barack Obama şi cei mai importanţi oficiali americani au lucrat cu atenţie, fără să informeze public, pentru a determina Germania să adopte politici economice considerate mai potrivite de Washington, evitând în alcelaşi timp să antagonizeze liderii germani.

Raportul privind piaţa valutară vine într-o perioadă în care relaţiile dintre Germania şi SUA se află sub presiune din alte motive, printre care acuzaţiile privind activităţile de spionaj ale agenţiilor de securitate americane.

FMI a cerut în mod repetat Germaniei să susţină cererea de consum, afirmând că surplusul comercial semnificativ al ţării vine pe seama partenerilor din sudul Europei.

Unii critici afirmă că rapoartele Trezoreriei privind piaţa valutară sunt „lipsite de dinţi”, întrucât niciun partener comercial important al SUA nu a fost catalogat în aproape două decenii ca manipulator de monedă. Totuşi, SUA au folosit raportul ca instrument diplomatic pentru a convinge alte ţări să-şi schimbe politicile economice şi comerciale.
Nemulţumirile legate de Germania incluse în raport sunt deja cunoscute şi au fost transmise în anii trecuţi de oficiali americani celor germani. Includerea comentariilor legate de economie în general într-un raport care vizează piaţa valutară este însă neobişnuită, scrie Wall Street Journal.