Aproximativ 50.000 de români și bulgari vor ajunge anual în Marea Britanie după ridicarea restricțiilor pe piața muncii, la 1 ianuarie 2014, potrivit unor estimări ale think tank-ului Migration Watch, relatează BBC.

Migration Watch preconizează că acest nivel de 50.000 de cetățeni români și bulgari se va înregistra anual în primii cinci ani de la ridicarea restricțiilor, avertizând că vor apărea ”consecințe semnificative” asupra locuințelor și locurilor de muncă.

Studiul arată că Germania și Olanda sunt ”destinații probabile” pentru români și bulgari, deoarece rața șomajului în rândul tinerilor este mai mică decât în alte țări din Uniunea Europeană. Dar și Marea Britanie, deși are o rată a șomajului în rândul tinerilor de 20%, este o destinație atractivă, ca urmare a flexibilității pieței muncii și a accesului facil la beneficiile sistemului de ajutoare sociale.

Ministerul de Interne anunță că lucrează deja pentru a reduce migrația ”de la sute de mii la zeci de mii” până la sfârșitul mandatului și susține că măsurile deja puse în practică au avut ca efect o reducere de 50% a migrației în ultimul an.

Ministrul român de externe, Titus Corlățean, a avut miercuri o reacție fermă la adresa discuțiilor din ultima vreme privind valul de români care ar urma să ajungă în Marea Britanie, de anul viitor.

Șeful diplomației și-a exprimat insatisfacția față de faptul că românii și bulgarii sunt din nou folosiți în precampanie electorală ”din dorinţa de a câştiga capital politic”, referindu-se la declarațiile din ultimul timp venite din Marea Britanie.

”Ar fi bine, şi asta vreau s-o spun public şi o s-o spun public tot mai mult: să nu se uite faptul că românii, cetăţenii europeni români au contribuit ani de zile la prosperitatea economică, la creşterea economică din foarte multe state membre ale UE, inclusiv Marea Britanie. Faptul că suntem acum într-un context de criză economică, după ce am avut nevoie de unii, acum devin inamicii noştri? Nu cred că este o tratare corectă a ceea ce a însemnat contribuţia românilor în Marea Britanie. Să nu uităm că românii fac parte din categoria cetăţenilor din state ale UE care au venit, să spunem, să găsească un loc de muncă din Marea Britanie plasaţi foarte bine ca nivel de pregătire, de educaţie. Acest lucru este convenabil celor care primesc forţă de muncă extrem de bine calificată fără să investească nimic, le este foarte confortabil, dar în acelaşi timp, atunci când vorbim de alte categorii socio-profesionale, atunci aceştia ne devin deranjanţi”, a declarat Titus Corlățean.

În prezent, 10 ţări din UE menţin şi în 2013 restricţiile pentru muncitorii români: Austria, Belgia, Elveţia, Franţa, Germania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda şi Spania.