Primăriile sunt obligate să-şi plătească toate datoriile până în luna iunie, pentru a nu pune în pericol acordul cu FMI, prelungit pentru încă trei luni. În  lipsa soluţiilor, statul împrumută primarii pe cinci ani pentru a-şi plăti arieratele.

„Scopul programului la 31 decembrie era să avem 300 de milioane arierate la  locale şi când se termina programul, teoretic în martie, să fie zero. Iar noi  suntem la 800 de milioane, cifra exactă 832 milioane lei”, a declarat Liviu  Voinea, ministru delegat pentru buget.

Soluţia impusă de Guvern pentru acoperirea acestor datorii a fost ca  primăriile să majoreze taxele şi impozitele locale cu 16%. Acest  angajament a fost inclus şi în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul  Monetar Internaţional ca o măsură de a evita acumularea unor noi arierate.

„Pentru a preveni viitoare arierate, ne vom asigura că autorităţile locale cu  arierate cel puţin vor creşte ratele de taxare pe proprietate în acord cu  inflaţia”, este promisiunea Guvernului inclusă în documentul convenit cu  FMI.

Soluţia extremă este ca statul să îi împrumute pe cinci ani pe  primari. Sumele împrumutate vor fi folosite pentru achitarea  arieratelor către furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări, înregistrate şi  neachitate până în prezent.

„Soluţia este să împrumutăm din trezorerie aceste administraţii locale. Vă spun că nu e soluţia din punct de vedere economic cea mai morală sau corectă pentru că îi premiezi pe cei care au făcut arierate”, a spus Liviu Voinea.
Dezavantajul acestor împrumuturi din banii statului este că nu mai rămân bani pentru investiţii.